Archive for March, 2016

Guvernul NU majoreaza indemnizatia pentru CCC! MAMELE RE-INTRA IN DREPTURILE LEGALE

Haide ca dimineata, in masina, pe drumul catre serviciu, m-am enervat cand am auzit cum se prezinta stirea despre “MAJORAREA” indemnizatiilor pentru concediul pentru cresterea copilului (CCC). Mi se pare asa o manipulare josnica si perfida a domnilor / doamnelor care actioneaza zilnic in mass media, incat ma vad nevoita sa scriu si eu cum vad lucrurile, din perspectiva de mama care tocmai a incheiat CCC. Am pus la final de articol linkuri.

De ce: pentru ca nu este vorba de o “MAJORARE” ci de o RE-INTRARE IN DREPTURILE LEGALE .

In 2010 cineva foarte destept din Guvern sau Parlament a venit cu acest “indicator social de referinta (ISR)” – care se foloseste cu succes la calculul indemnizatiilor, generand un plafon de 3400 lei (optiune 1 an de ingrijire) sau 1200 lei (optiune 2 ani de ingrijire) – PLAFON CARE A FURAT PESTE CINCI ANI DE ZILE DIN DREPTUL PRIN LEGE AL MAMELOR DE A INCASA TIMP DE DOI ANI 85% DIN MEDIA VENITORILOR NETE INCASATE IN ULTIMELE 12 LUNI.

Zeci de mame au fost obligate sa se incadreze in plafoanele aberante sau sa se intoarca la serviciu chiar mai devreme, fara ca vreo institutie cu nume pompos pro familie din Guvern/Parlament sa fie vreodata interesata sa construiasca instrumente reale de ajutor: crese, servicii de bone institutionalizate, educatia parintilor si optimizarea timpului pentru constituirea dosarului pt indemnizatie.

(Niciodata acest indicator nu s-a folosit in contextul pensiilor speciale care depasesc plafonul aplicat mamelor si in alte beneficii costisitoare ale celor ce activeaza in aparatul bugetar.)

Personal pe durata CCC consider ca mi-a fost ingradit accesul la dreptul meu prin lege si am fost pusa in situatia de a aduna, carand dupa mine un bebe de 1 luna, acte de la toate institutiile gandite si negandite pentru a realiza dosarul. De ce daca aceste informatii se afla in institutiile de stat, eu, mama, umblu dupa ele? De ce nu si le iau singuri dupa ce mama prezinta Certificatul de nastere?

Cititi va rog: Legea nr. 257/2008 privind “sustinerea familiei in vederea cresterii copilului” –  GLUMA SINISTRA – modificata de nenumarate ori, mai ales prin introducerea de plafoane calculate pe ani, care au scos din minti atatea mame ce au fost obligate sa renunte la dreptul lor.

Intre timp in acesti ani s-au aprobat beneficii celor din aparatul de stat, mariri de salarii pe ramura, s-a furat ca in codru si am aflat si noi prin DNA – si iata ca in anul de gratie 2016 cineva s-a gandit sa lase mamele sa-si incaseze drepturile, conform legii. FARA SA LE MAJOREZE.

 Iata ce spune pe avocatnet.ro”

“Cuantumul indemnizatiei lunare pentru cresterea copilului reprezinta 85% din media veniturilor nete realizate in ultimele 12 luni, insa, in functie de durata concediului pentru care opteaza parintii, acesta are anumite limite minime si maxime.

Limitele indemnizatiei sunt stabilite prin raportare la indicatorul social de referinta (ISR), acesta avand in anul 2015 valoarea de 500 de lei (asa cum a fost stabilita inca din 2008).

Concret, limitele minime si maxime ale indemnizatiei pentru cresterea copilului, stabilite prin OUG nr. 111/2010, sunt:

  • cel putin 600 de lei si cel mult 3400 de lei - in cazul in care parintii aleg varianta concediului pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an (sau pana la trei ani, daca este vorba de un copil cu handicap);
  • cel putin 600 de lei si cel mult 1200 de lei - in cazul in care parintii aleg varianta concediului pentru cresterea copilului in varsta de pana la doi ani.

Sursa:

http://www.avocatnet.ro/content/articles/id_39567/Cum-se-acorda-in-2015-indemnizatia-de-crestere-a-copilului.html#legatura

Articole in presa azi:

http://adevarul.ro/news/societate/indemnizatia-crestere-copilului-85-venituri-2-ani-plafon-1-iulie-2016-1_56debe365ab6550cb8a0bb61/index.html

http://www.gandul.info/politica/deputatii-elimina-plafonul-pentru-indemnizatia-de-crestere-a-copilului-reactia-minstrului-muncii-15100624

http://www.hotnews.ro/stiri-politic-20854935-urmeaza-intample-proiectul-lege-care-modifica-indemnizatiile-crestere-copilului.htm