intre referinte mobile si imobile

REFERÍNȚĂ, referințe, s. f. 1. Informație pe care o dă cineva cu privire la situația unei persoane. ♦ P. gener. Informație, lămurire, explicație. 2. Faptul de a raporta un lucru la altul sau o chestiune la alta. ◊ Sistem de referință = a) (Geom.) sistem de coordonate la care se raportează pozițiile figurilor geometrice; b) (Fiz.) grup format de sistemele de coordonate imobile unul față de altul, la care se raportează pozițiile corpurilor sau pozițiile în câmpurile de forță. ◊ (în loc. adj.) De referință = la care te poți referi (2); important. — Din germ. Referenz, fr. référence.

referintele in baza carora noi ne-am trezit ca avem 18 ani le-am capatat din familie, scoala si vremurile traite. le vad a fi imobile si greu de miscat de la locul lor.
mai exista un strat de referinte mobile capatate dupa 20 de ani prin mii de momente vesele, triste, usoare sau dificile, de criza sau de glorie, personale sau profesionale, pe care le-am trait cu intensitatea primei generatii de “liceeni liberi” cu un entuziasm nebun si pasiune pura.

ma intereseaza din ce in ce mai mult cum referintele celor din jur si ale mele, aici in orasul aglomerat, se schimba intr-un nivel pe care il simt mobil, unde se mai poate adauga/modifica ceva. multa lume da “like” prea usor unor referinte care au functionat la unii. vad cum multi (si eu ma aflu in acest grup) se schimba - este un test important daca aceste referinte aflate pe un nivel mobil devin referinte de baza, imobile, care te schimba pe nesimtite. ceea ce este bine - sa te mai schimbi acum este un act de curaj indiferent de sensul pozitiv sau negativ.
am citit undeva ca prietenii iti sunt oglinda - daca ei nu te mai recunosc atunci e sigur o schimbare realizata pe undeva, in interior; ca si cand dupa multi ani de purtat culoarea rosie te intorci brusc spre albastru. este un semn si in aceste culori - vine odata cu sentimentele si coordonatele intime. (de ex: mi s-a intamplat sa aleg recent alte culori decat de obicei - in acelasi timp o serie de emotii puternice mi-au traversat sufletul si m-au obligat sa gandesc altfel - dar vom vorbi despre culori intr-un episod viitor)
dupa 35 ani, cu multe dorinte implinite, scenariile care ne fac fericiti sunt mult simplificate: o cafea cu prietenii vizitati rar, o amintire frumoasa vorbita cu familia, un apus de soare sau o floare in vaza, un gest de bunatate.

fiecare isi cauta referintele potrivite si le simte atunci cand s-au aliniat toate in minte si suflet. cu greu reusim sa fim atenti la nou, sa pricepem tehnolgiile de exemplu si mult mai greu avem astazi armonie - iar galagia de-afara nu ne-ajuta. pana la urma ce inseamna intelepciunea daca nu rezultatul tuturor experientelor culese pana acum? cu fiecare zi suntem mai intelepti decat ieri si avem referinte noi pe care incercam sa ni le traducem astfel incat sa decidem: le vrem sau le respingem.

scriu despre referinte pentru ca am reluat legatura cu oameni pe care nu i-am vazut de 20ani - si ma mira cum ei sunt altii si totusi aproape de cei din amintirile mele. simt cum au devenit parinti si totusi sunt inca “liceeni” si ii vad cum sunt seriosi in vorbe si veseli in privire - ne leaga o perioada frumoasa - a fost ca un ghem imens care s-a rasfirat in toate zarile: Canada, Italia, Franta, etc. iar zilele astea in functie de toate referintele multinationale noi vorbim cu aceleasi intelesuri conservate in timp.

inregistrez 20 de ani de la BAC si imi place :)

0 Responses to “intre referinte mobile si imobile”


  1. No Comments

Leave a Reply